Criterium goes Lichess Turnhout

60 minuten
Organiserende club:

2de Online Jeugdcriterium van Turnhout 2020

Zaterdag 31 oktober om 9u een toernooi met 5 ronden Zwitsers. De volgende ronde start telkens 1 min nadat de laatste partij van de ronde gedaan is. De paringen worden gemaakt met de aanwezige spelers, hou je pagina altijd actueel!

Hier kan je aanmelden per reeks:

Open reeks, B-reeks (-16j en volw. -1500 elo), C-reeks (-14j), D-reeks (-12j), E-reeks (-10j) en F-reeks (-8j).

Voor spelers met Belgische stamnummer of G-licentie nummer kan je hier het inschrijvingsformulier gebruiken. Spelers die zich reeds hebben ingeschreven kunnen zich op de (team)-pagina registeren voor het toernooi.

Heb je geen stamnummer kan je dit laten gebeuren door een mailtje te doen, met deze gegevens: Naam, Voornaam, volledige geboortedatum en naam van de club waar je aangesloten ben (niet verplicht). Wij zullen jullie je stamnummer laten weten en dan binnen de twee dagen kan je inschrijven zoals beschreven hierboven.

enkele praktische tips

Wanneer je ingelogd bent in Lichess kan je naar je teams gaan (voor het criterium zijn dit dus de reeksen) door in het menu "Gemeenschap/Teams" te selecteren. Selecteer je team in het aangeboden overzicht en je komt op een home pagina van het team (zie afbeelding 1). Op deze pagina vindt je dan onder toernooien de beschikbare (ook de reeds voorbije) toernooien. Klik door op het toernooi van Limburg en je komt op de toernooi pagina (zie afbeelding 2). Als je wil deelnemen selecteer je "Neem deel" en je bent klaar om te spelen. Je aanmelden om deel te nemen kan je op ieder ogenblik doen, ook 5 minuten voor het toernooi start. Starten zal het doen om 9h stipt. Ben je iets te laat en het toernooi is begonnen. Geen probleem, Lichess zal je meeparen in de volgende ronde.

Het is een 'Zwitsers' toernooi, dit wil zeggen dat de volgende ronde pas gepaard wordt wanneer iedereen klaar is met spelen. Dit zal automatisch na 1 minuut wachttijd gebeuren. Zo hebben de twee laatste schakers nog even de tijd om rond de tafel te lopen. Belangrijk voor de andere spelers is dat ze hun toernooi pagina actief houden zodat je meegepaard wordt met de volgende ronde. Als Lichess opmerkt dat de pagina niet actief is zal je noodgedwongen een ronde moeten wachten. Als je klaar bent met je partij is het misschien wel interessant om partijen van andere spelers te volgen ...

We merken dat er weinig spelers zich hebben aangemeld in de B-reeks. Spelers in deze reeks kunnen zich ook aanmelden in een hogere reeks (A) via het aanmeldingsformulier (selecteer dan in dit geval A-reeks) en je kan dan gewoon meespelen in de A-reeks.

Kan ik de Lichess toernooien van mijn schaakclub hier publiceren ?

Ja, graag!  Volg de stappen in deze FAQ.

Zijn Lichess toernooien met rating?

Sommige toernooien zijn met rating en zullen je rating beïnvloeden.

Hoe worden scores berekend?

Een overwinning heeft een basisscore van 2 punten, een gelijkspel van één punt. Een verlies is geen punten waard.  Als je twee partijen na elkaar wint, start je een "dubbele-punten-reeks", voorgesteld door een icoontje van een vlam.  De volgende partijen zullen steeds het dubbele aantal punten waard zijn totdat je er niet in slaagt een spel te winnen.  Dus, een overwinning zal 4 punten waard zijn, een gelijkspel 2, en een verlies is nog steeds 0 punten waard.  Bijvoorbeeld, twee overwinningen gevolgd door een gelijkspel zullen 6 punten waard zijn: 2 + 2 + (2 x 1)

Arena Berserk

Wanneer een speler op de Berserk-knop klikt aan het begin van het spel, verliest hij/zij de helft van de tijd op de klok, maar de overwinning is één extra toernooipunt waard.  Berserk gaan in partijen met een klok met extra seconden per zet, zorgt ervoor dat je ook die extra seconden kwijt bent.  Bijvoorbeeld 2+1 wordt 1+0. (1+2 is een uitzondering, dat geeft 1+0)  Berserk is niet beschikbaar voor partijen met nul begintijd (0+1, 0+2).  Berserk geeft je enkel een extra punt als je minstens 7 zetten speelt in de partij.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De speler(s) met de meeste punten op het einde van de tijdslimiet van het toernooi zal (zullen) aangeduid worden als winnaar(s).

Hoe werkt de indeling?

Aan het begin van het toernooi worden spelers ingedeeld op basis van hun rating.
Wanneer je een partij eindigt, keer terug naar de toernooilobby: je zult dan gekoppeld worden met een speler dicht bij uw rang in het toernooi. Dit zorgt voor zo min mogelijk wachttijd, maar het is mogelijk dat je niet tegen iedereen in het toernooi speelt.  Speel snel en ga terug naar de toernooilobby om meer partijen te spelen en meer punten te winnen.

Hoe eindigt het?

Het toernooi heeft een klok die aftelt. Wanneer die klok de nul bereikt, wordt het klassement van het toernooi bevroren en wordt de winnaar aangekondigd.  Partijen die nog aan de gang zijn moeten uitgespeeld worden, maar tellen niet meer mee voor de rangschikking in het toernooi.

Andere belangrijke regels

Er wordt afgeteld tot je je eerste zet maakt. Als je binnen deze tijd geen zet maakt verlies je de partij.  Wanneer een partij binnen 10 zetten in een gelijkspel eindigt, levert dit voor beide spelers geen punten op.