Liga Antwerpen

Abonneren op feed Liga Antwerpen
Antwerpen
Bijgewerkt: 41 min 21 sec geleden

Stefan Docx Ligakampioen

di, 11/02/2020 - 11:04

IM Stefan Docx heeft het Individueel Ligakampioenschap 2019–2020 gewonnen, met een perfecte score van zeven uit zeven. Hij vergroot daarmee dus nog maar eens zijn record aantal titels. De rest van het podium werd eveneens gevuld door voormalige kampioenen: Robert Schuermans werd tweede met vijf punten, gevolgd door Thierry Penson met 3.5. De open reeks werd gewonnen door Maurice Engelaer. Hij mag dus volgend seizoen aantreden bij de experten.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Stapjestoernooien

za, 25/01/2020 - 09:47

Het eerste stapjestoernooi voor de beginnende schakertjes van de Liga werd georganiseerd door de Koninklijke Mechelse SK. Dit was een zeer geslaagd toernooi, met bijna honderd deelnemers. De uitslagen en standen kunnen gevonden worden op de website van de organisator.

HEt volgende stapjestoernooi vindt plaats in Mortsel op 22 maart. Praktische informatie is te vinden op de flyer. De inschrijvingen op de website van SK Oude God zijn geopend. Het derde stapjestoernooi zal dan volgen op 17 mei in Beveren.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Daniel Dardha in de pers

wo, 08/01/2020 - 17:15

Daniel Dardha, huidige Belgisch kampioen bij de senioren(!) en ambassadeur bij Schaakliga Antwerpen is onlangs verschenen in de pers.

Zie volgend artikel: DanielDardha

Bron: Knack magazine

Auteur: Peter Mangelschots (TSM)

 

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Kerstschaak in Turnhout

do, 05/12/2019 - 18:16

Naar ondertussen jaarlijkse traditie organiseert Jeugdclub Schaken Turnhout op 26 december een gezellig kerstschaak toernooi, zowel voor jeugd als voor volwassenen. Alle info is te vinden op www.jsturnhout.be.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Stapjestoernooien 2020

zo, 24/11/2019 - 18:00

De Liga Antwerpen sponsort in 2020 drie stapjestoernooien:

  • Op 12 januari in Mechelen
  • Op 22 maart in Mortsel
  • Op 17 mei in Beveren

Deze toernooien zijn bedoelt voor beginnende jeugdspelertjes om hun eerste toernooi ervaring op te doen. De toernooien staan open voor spelers uit stappen 1 tot 3 en schoolschakers uit de lagere school.

Hier is een overzicht van de data en locaties. Verdere informatie volgt later nog.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Liga Jeugdkampioenschap 2020

zo, 17/11/2019 - 09:45

Het tweede weekend van november werd in Mechelen het provinciaal jeugdkampioenschap gespeeld in het Sint Romboutscollege. Het toernooi werd georganiseerd door TSM-Schaakklub en geldt als het selectietoernooi voor het Jeugdkampioenschap van Vlaanderen, dat plaatsvindt op 1, 8 en 9 februari 2020, in dezelfde lokalen. In totaal namen er 89 enthousiaste schakers deel, uit alle hoeken van de provincie. Het toernooi kende een vlot verloop onder de kundige leiding van de wedstrijdleiders: Helmut Keustermans, Sylvin De Vet, Marc Van Dyck en Sven Gorts. Iedere deelnemer kreeg een herinneringsmedaille en een naturaprijs. De kampioenen en vicekampioenen bij de jongens en de meisjes kregen een trofee uitgereikt door Ligajeugdleider Ben Dardha en toernooiorganisator Louis Corbeel.

Hier is een overzicht van alle kampioenen en vice-kampioenen:

-20 jaar: jongens: Matthias Goddé, Bjarne Van Dijck; meisjes: Elien Roymans

-18 jaar: jongens: Robin Adriaensens; meisjes: Eva Verbelen

-16 jaar: jongens: Kevin Wibowo, Maarten Jacobs; meisjes: Elise Borgelioen

-14 jaar: jongens: Bavo Smolders, Milo Knockaert; meisjes: Liese Roymans, Evelien Froeyman

-12 jaar: jongens: Fedor Sazonov, Oscar Smolders; meisjes: Liese Stuyven

-10 jaar: jongens: Kaan Celiktas, Jens Cuyvers; meisjes: Hanne Stroobant, Lavina Vascu

-8 jaar: jongens: Arne Stroobant, Wout Stuyven, meisjes: Manel Oualmakran, Lien De Groof

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Daniel Dardha Belgisch kampioen en Internationaal Meester

do, 29/08/2019 - 18:52

Daniel Dardha, jeugdtalent en schaak-ambasadeur van de Liga, heeft deze zomer meerdere keren zijn kunnen getoond. In juli werd het Belgisch kampioenschap georganiseerd in Charleroi, samen met het jaarlijkse “Pays de Charleroi” open toernooi. Daniel won dit toernooi met 6 uit 9, voor de grootmeesters Ringoir, Dgebuadze en Hovhannisyan. Hij is met 15 jaar de jongste Belgische kampioen ooit.

De score van zes punten was ook net genoeg voor een IM norm. Deze norm had Daniel echter al niet meer nodig, want twee weken eerder had hij in een toernooi in Spanje al een derde IM nom binnen gehaald. Op de Presidential Board van de FIDE in september zal hij dus officieel de meester titel krijgen.

Daniel ging vervolgens op hetzelfde elan door en won overtuigend het open toernooi van Brasschaat, opnieuw voor GM Dgebuadze. Hij scoorde hier 8 op 9, zonder nederlagen. De investeringen van de Liga in de jeugdspelers blijken trouwens meer in de breedte ook hun effect te hebben, met nog meerdere andere Antwerpse jeugdspelers in de top tien van dit toernooi.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Individueel Ligakampioenschap 2019–2020

wo, 31/07/2019 - 21:41

Het individueel Ligakampioenschap voor het seizoen 2019–2020 wordt georganiseerd door Schaakkring Moretus Hoboken. Alle praktische informatie kan gevonden worden op de flyer, of op de website van het toernooi. Het toernooi wordt dit jaar gespeeld op zeven zaterdagen. De eerste ronde zal op 26 oktober 2019 doorgaan, de slotronde op 8 februari 2020. Op de website is ook al het inschrijvingsformulier beschikbaar.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Daniel Dardha opnieuw snelschaakkampioen!

zo, 05/05/2019 - 16:51

Daniel Dardha heeft zijn titel van snelschaakkampioen Liga Antwerpen verlengt.

Hij eindigde met 9,5 uit 11 voor vader Ben 8,5 en Thierry Penson, Sterre Dauw en Stefan Docx met 7,5 uit 11.

Hier de volledige stand en alle uitslagen.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Stapjestoernooi Beveren en andere jeugdtoernooien

ma, 22/04/2019 - 09:35

De jeugdspelers van de Antwerpse Liga krijgen de komende maanden nog heel wat gelegenheid om hun kunnen te tonen. Op zondag 19 mei wordt door Schaakclub 64 Beveren het tweede stapjestoernooi van de Liga ingericht. De dag voordien al vindt ook in Hoboken een stapjestoernooi plaats. Op het einde van het schooljaar, zondag 30 juni, is er ten slotte nog een jeugdtoernooi in Mol. Daarnaast kan iedereen natuurlijk ook op 4 mei al aantreden in het Liga Snelschaakkampioenschap. Kijk snel op de verschillende flyers voor meer informatie over deze toernooien.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Liga Snelschaaktoernooi

zo, 14/04/2019 - 21:12

Het Liga Snelschaakkampioenschap 2019 zal doorgaan op zaterdag 4 mei in het Huis van de Sport (Boomgaardstrat 22/40, Berchem). Het toernooi staat open voor alle bij de VSF aangesloten spelers. Inschrijven ter plaatse vanaf 14u, het inschrijvingsgeld bedraagt €5. Alle praktische informatie is te vinden op de flyer.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Mechelen wint Zilveren Toren 2019

ma, 01/04/2019 - 22:19

Voor de laatste ronde van de Zilveren Toren 2019 stonden Rokade Westerlo 1 en Kon. Mechelse SK 2 met evenveel punten opp een gedeelde eerste plaats. De laatste ronde stond de match tussen beide ploegen op de kalender. Dit duel om de titel werd overtuigend gewonnen door Mechelen met 1.5–4.5. Voor Mechelen is het de eerste titel in meer dan twintig jaar.

Ook in de tweede reeks was het nog uiterst spannend. Uiteindelijk trok Geel de titel naar zich toe. Na één jaar in tweede afdeling promoveren zij dus direct terug naar eerste. De tweede plaats ging naar Mol, dat voor het vierde jaar op rij promoveerd en volgend seizoen voor het eerst in afdeling 1 uitkomt. Geel en Mol nemen de plaats in van Moretus Hoboken en SK Oude God, die in een spannende degradatiestrijd aan het kortste eind trokken.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Slotronde Zilveren Toren 2019

di, 26/03/2019 - 13:01

De slotronde van de Zilveren Toren 2019 zal doorgaan op vrijdag 29 maart in de sporthal “August Weyn” in Niel. Dit is dezelfde locatie als de voorbije jaren. Het adres van de sporthal is Landbouwstraat 145, 2845 Niel. Er is parking naast de sporthal.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Ligakampioenschap: Prijzen zijn verdeeld

ma, 18/03/2019 - 20:43

Op 3 maart werd de laatste ronde van het ligakampioenschap gespeeld te Lier.

In de gesloten expertenreeks trekt Anthony Mitran uiteindelijk aan het langste eindje en wordt met 5,5/7 Antwerps kampioen. Het podium wordt verder gevormd door Guy Dugailliez, die verrassend tweede wordt na een aantal degelijke partijen, en vaste waarde Thierry Penson. Dit trio zal ook namens onze liga afgevaardigd worden naar de gesloten expertengroep van het Vlaams Kampioenschap, dat van 30 mei tot 2 juni doorgaat in de KGSRL.

In de open reeks kroont de jeugdige Robin Butzen zich met 6 op 7 tot kampioen, waardoor hij volgend jaar zijn kans kan wagen in de expertengroep. Het podium wordt vervolledigd door “inwijkeling” Jimmy Geboers en Marie Mitran, die beiden op een half puntje volgen. De rest van de deelnemers volgt op een respectabele achterstand.

Alle uitslagen, partijen en standen zijn te vinden op deze pagina.

Na de prijsuitreiking werden de deelnemers door de organisatie nog getrakteerd op een verzorgde receptie. Bij een hapje en drankje werd nog nagepraat over het tornooi.

Volgend jaar worden de ligakampioenschappen georganiseerd door SK Moretus, in het kader van hun 60 jarig bestaan. Op de website van de liga zal tijdig verdere info te vinden zijn. Men zegge het voort…

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Daniel Dardha (13) Vlaams kampioen bij -20!

vr, 22/02/2019 - 15:14

De voorbije twee weekends was Mechelen, voor de zoveelste keer, het strijdtoneel van de Vlaamse jeugdkampioenschappen.

Ook dit jaar hebben Antwerpse jeugdspelers verschillende podiumplaatsen veroverd:

  • In de categorie -8 is Mathijs De Groof Vlaams (Turnhout) Kampioen geworden. Kaan Celiktas (KASK) werd 3de.
  • In de categorie -10 is Matei Govoreanu (Westerlo) 3de geworden.
  • In de categorie -12 werd Senne Goossens (Turnhout) vice-kampioen van Vlaanderen.
  • In de categorie -14 is Constantijn Beukema (Brasschaat) 3de geworden.
  • In de categorie -16 is Elise Borgelioen (Geel) 3de  geworden bij de meisjes.
  • In de categorie -18 werd Sterre Dauw (Mechelen) Vlaams kampioen  en Sim Marevoet (Hoboken) vice-kampioen
  • In de categorie -20 werd Daniel Dardha (Hoboken) Vlaams kampioen en Jasper Beukema (Brasschaat) vice-kampioen

Het investeren door de Schaakliga Antwerpen in opleiding van top talenten werpt zijn vruchten af. En dat was op dit VJK duidelijk zichtbaar: in de -18/-20 categorie waren vier van de eerste vijf spelers in het algemeen klassement Antwerpse jeugdspelers!

Proficiat allemaal!

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Stapjestoernooi Mortsel

di, 05/02/2019 - 09:27

Op zondag 24 maart zal opnieuw een stapjestoernooi doorgaan voor beginnende jeugdspelers. Dit toernooi wordt georganiseerd door SK Oude God in samenwerking met de Liga Antwerpen. Het toernooi duurt een halve dag en staat open voor spelertjes van stappen 1 tot en met 3 en voor schoolschakers uit de lagere school. Alle praktische informatie is te vinden op deze flyer.

Noteer ook alvast in de agenda de datum voor een tweede stapjestoernooi, op 19 mei in Beveren. Meer informatie over dat toernooi volgt later nog.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Schoolschaaktoernooi Sint-Pietersinstituut Turnhout

ma, 14/01/2019 - 08:17

Op 23 februari organiseert het Sint-Pietersinstituut Turnhout het 3e individueel schoolschaaktoernooi. De inkomsten zijn te voordele van Kom op tegen Kanker. Alle praktische informatie is te vinden op de flyer.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Antwerpen Schaakt 2019

wo, 09/01/2019 - 18:27

Basisschool Via Louiza en Antwerps Schaakcollectief organiseren Antwerpen Schaakt 2019, een evenement voor sschakers tussen 6 en 12 jaar. Deelname is gratis maar je moet wel vooraf inschrijven.

Wanneer? Woensdag 27 februari 2019 van 14 uur tot 17 uur
Waar? Felix Pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen

Meer info? Stel je vraag aan Tanya Paulussen

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Ligakampioenschap ronde 2

zo, 09/12/2018 - 20:35

Op 9 december werd de tweede ronde van het ligakampioenschap gespeeld in het clublokaal van SK Oude God. Er viel jammer genoeg 1 forfait te noteren van Marie Mitran wegens ziekte. Wij wensen haar alvast een spoedig herstel.

Bij de experten won Anthony Mitran snel van Johan Knabe. Beide Deurnese spelers Marcel Van Herck en Thierry Penson remiseerden kort daarna. Guy Dugailliez bevestigde zijn prestatie van ronde 1 en won van Patrick Verrijsen. De verrassing van de dag bij de experten, kwam echter van Bert Boons die Marc Boeykens kon verslaan. In hevige tijdnood ging Marc (in een wellicht verloren stelling) door zijn vlag. Guy Dugailliez blijft met 2 op 2 aan de leiding. Anthony Mitran en Bert Boons volgen op een halfje. Uiteraard is er nog niets beslist, maar goed begonnen is half gewonnen zegt men…

In de open reeks waren de borden 11 en 12 binnen het uur uitgespeeld. Het jeugdig enthousiasme van SK Oude God moest het hierbij twee keer afleggen tegen de ervaring van de “veteranen.” Op bordje 7 verscheen Julian Carpentier ruim 45 minuten te laat aan het bord. Zijn tegenstander, de jonge Xander Gijsels, liet zich hierdoor echter niet van zijn melk brengen en won. Puike prestatie van Xander dus. Andere “verrassingen” waren te beleven op borden 1 en 4, waar Nikolaas Bes en Ovi Mitran remise hielden tegen respectievelijk Dries Janssen en Patrick Verlinden. Nog meer spektakel was er te zien op bord 8, waar Tomas Cuyx kon winnen van Wilbert Helsloot. Op de overige borden werd de elologica wel gerespecteerd (al was het op bepaalde borden met de grootste moeite).

Alle uitslagen en partijen zijn terug te vinden op de website van het ligakampioenschap.

De volgende ronde wordt gespeeld op 23 december in Lier.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Ligakampioenschap van start!

zo, 25/11/2018 - 20:26

Op 25 november werd de aftrap gegeven voor het ligakampioenschap, dat dit jaar georganiseerd wordt door de liga, Chesslooks Lier en SK Oude God. Er wordt sinds dit jaar gespeeld over 7 ronden, zodat de kalender niet te zwaar belast wordt. Het tornooi wordt doorgegeven voor zowel nationale als internationale rating.

De expertengroep wordt gevormd door Thierry Penson, Marc Boeykens, Anthony Mitran, Marcel Van Herck, Guy Dugailliez, Bert Boons, Patrick Verrijsen en Johan Knabe (winnaar van het open tornooi van vorig jaar). In de open groep vinden we 25 spelers terug. Inzet van het tornooi zijn (naast een stevige prijzenpot) de ligatitels en de plaatsen voor de gesloten expertengroep van het Vlaams Kampioenschap dat van 30 mei tot 2 juni 2019 door de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez georganiseerd wordt.

In de open reeks leverde de eerste ronde elo-gewijs alvast een aantal verrassende uitslagen op: Patrick Van de Perre won van Yago De Cuyper, Julian Carpentier verloor tegen Ovi Mitran en Wilbert Helsloot verloor van Bart Van Eetvelde. In de gesloten reeks kon enkel Guy Dugailliez winnen van Johan Knabe. De overige spelers hielden het bij remise. Iedereen is dus op achtervolgen aangewezen… Alle standen en verdere info zijn terug te vinden op lk.schaakliga-antwerpen.be.

Categorieën: Laatste schaaknieuws