Schaakfabriek

Abonneren op feed Schaakfabriek
Bijgewerkt: 5 min 20 sec geleden

Titelkoorts stijgt in Blankenberge

do, 12/04/2018 - 18:17

Nadat Deon Lee eerder al elofavoriet Arno Sterck versloeg, profiteerde hij vandaag van een riskant pionoffer van Anthony Christian Mitran. Hij kan morgen al kampioen worden, net als 6 andere jongens en meisjes&#8230,

&#8220,Organisatie is een geoliede machine&#8221,

De organisatie van dit Belgisch Jeugdkampioenschap is voor het derde jaar op rij in handen van Bycco, een collectief dat ontstaan is uit een initiatief van Tom Piceu, Philippe Vukojevic en tal van andere vrijwilligers, die al betrokken waren bij Jeugdschaak, de organisatie die sinds 2006 het BJK opnieuw op de kaart zette.

Opvallend dit jaar zijn de strenge regels voor de bezoekers: de toernooizaal kom je enkel nog in met de juiste accreditatie. Alles wordt in het werk gesteld om de spelers zo rustig en eerlijk mogelijk hun toernooi te laten afwerken. Dit is een van de veranderingen, die het organisatorisch team de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

Eén speler domineert bij de -20, -14, -12 en -10

Sinds de expertenreeks is afgeschaft, vertoont het toernooiverloop van de Belgische jeugdkampioenschappen het kenmerkend stramien voor open toernooien: de elofavorieten proberen te overleven tegen enkele outsiders, die hopen op hun moment of glory, op een gouden kans in een samentroeping aan de top of een misstap van de concurrentie.

Het parcours van Deon Lee bij de -20 is tot nu toe een mooi voorbeeld van dat laatste, want met 6,5/7 domineert hij voorlopig een reeks, die eigenlijk maar één topfavoriet had, elohoogste Arno Sterck (2330). Lee heeft een punt voorsprong op een duo, Sterck en Christiaan Beukema. Als Lee morgen wint van Beukema, is hij zeker van de Belgische titel (hij won immers het onderlinge duel tegen Sterck, de enige andere speler die hem dan nog zou kunnen inhalen).

Hugo Froeyman scoort tot nog toe het maximum bij de -10

Hetzelfde scenario zien we terug bij de -14, de -12 en de -10. De -14 lijkt een kolfje naar de hand van Daniel Dardha, die met een rating van 2327 trouwens de tweede hoogst gerangschikte speler in Blankenberge is en die wereldwijd nummer 7 is op de FIDE-ranking van spelers geboren in 2005, vliegt door het toernooi met 7/7. Een soortgelijke dominantie bij de -10: in die reeks scoort Hugo Froeyman 7/7, goed voor een vol punt voorsprong op zijn concurrentie.

Alles mogelijk bij de -18, de -16 en de -8

Bij de -18 heeft veelvoudig kampioen Jasper Beukema er met de &#8220,rising star&#8221, Sim Maerevoet een serieuze concurrent bij gekregen. Die laatste had vorig jaar in april nog een elo van om en bij de 2080 en is er in een jaar in geslaagd daar een kleine 200 punten bij te doen. Een indrukwekkende verbetering, die hij hoopt om te zetten in een Belgische titel en de kwalificatie voor een WK. Toch is het voorlopig Maximilien Dallemagne die alle aandacht naar zich toetrekt. Hij won van Beukema in het onderlinge duel en vandaag ging een andere oud-winnaar, Thijs De Bock, voor de bijl. Met 6/7 heeft hij een half puntje meer dan Beukema, Maerevoet en Verheyen.

Warre De Waele volgt bij de -16 voorlopig hetzelfde parcours als Dallemagne: 6/7 en een half punt voorsprong op een aantal concurrenten. De Waele is met zijn rating van 2265 overigens een van de sterkste elo&#8217,s in de zaal. Ook bij de -12 is er één leider met een halfje bonus: Mikhail Akulov won vandaag in een onderling duel van co-leider Elias De Reese. De -8 is de enige reeks, waar na 7 rondes twee leiders zijn. Maximilian Ahn en Yaroslav Akulov leiden de dans met 6/7. Morgen volgt een onderling duel tussen de twee.

Mikhail Akulov, leider bij de -12

We geven ook nog graag mee dat er ook vier afzonderlijke meisjesreeksen zijn, gaande van de -10 tot de -16. De leidstersna de zevende ronde: Maya Burssens (-10), Karina Gulieva (-12), Tyani De Rycke (-14) en Alicia Akulova (-16). Het is goed nieuws dat de reeksen aanslaan. Zo zijn er bij de -14 zelfs 20 schaaksters! In de open groepen bij de -8 leidt Lotus Decraene, bij de -18 Sofie Huettl en bij de -20 Daria Vanduyfhuys. In die reeksen spelen jongens en meisjes samen.

Vanaf 9u30 is de ontknoping van het toernooi live te volgen op de website van het toernooi (klik hier).

Categorieën: Laatste schaaknieuws

26-30 december: Schaaktoernooi Bethune!

di, 05/09/2017 - 08:14

Wie graag een gezellig en competitief toernooi speelt, kan net voor de jaarwisseling terecht in het Franse Bethune. In drie toernooireeksen komt elke speler aan zijn trekken. Bekijk alle informatie hier&#8230,

Informatie

Schaakvereniging Association Échéphile Béthunoise (Noord-Frankrijk, 40 km voorbij Rijsel) richt van 26 tot 30 december 2017 haar 38e Open Internationaal Schaaktoernooi in. De inschrijvingen zijn open.

Zoals vorig jaar zal het toernooi gespeeld worden in de Rotonde winkelcentrum Auchan (Centre commercial La Rotonde), Avenue de Bruay, Béthune.

Er zijn drie toernooien: A, B en C. De drie toernooien vinden plaats in dezelfde zaal en aan dezelfde condities.

Prijzengeld: 13000 EUR indien 250 deelnemers voor de 3 toernooien samen. Vorig jaar waren er 248 deelnemers. Talrijke prijzen voor de drie toernooien. Prijzen per rating- en leeftijdscategorie. Speciale prijzen voor schaaksters, veteranen en slechtzienden. Dit jaar zijn er weer speciale condities voor GM, IM en WGM.

• A-toernooi voor spelers van 1900 elo of meer
Eerste prijs: 1200 EUR
Versneld Zwitsers systeem
• B-toernooi voor spelers tussen1600 en 2000 elo
Eerste prijs: 500 EUR
Versneld Zwitsers systeem
• C-toernooi voor spelers van minder dan 1700 elo
Eerste prijs: 350 EUR

Versneld Zwitsers systeem
Spelers met een elo tussen 1900 en 1999 mogen kiezen tussen A of B.
Spelers met een elo tussen 1600 en 1699 mogen kiezen tussen B of C.
Negen rondes in vijf dagen in de drie toernooien.
Tempo: 90 minuten + 30 seconden per zet
Remises: na 20 zetten en 1 uur spelen minimum

Inschrijfgeld:
GM, IM, WGM, WIM: gratis
Volwassenen: 40 EUR
FIDE-meesters, schaaksters en jeugd: 20 EUR tot 23/12
Respectievelijk 50 EUR en 25 EUR vanaf 24/12

Men kan zich inschrijven per mail naar bethuneechecs@gmail.com of per brief naar Francis BUGNY, 6 rue Jules Verne, 62660 BEUVRY (Frankrijk) met vermelding van het gekozen toernooi: A, B of C, naam, voornaam, geslacht, nationaliteit, FIDE rating of, bij ontstentenis, nationale rating, stamnummer. Tel.: 0033 (0) 6.32.55.82.10.
Aangezien het toernooi door de FIDE gehomologeerd is, moet iedere speler een FIDE-code hebben, die hij bij zijn federatie moet aanvragen.

De website: www.bethunechess.fr/ Klik op "Open de Noël”.

Voor meer info in het Frans of in het Engels: bethuneechecs@gmail.com

Categorieën: Laatste schaaknieuws

12-16 augustus: schaken in Geraardsbergen

zo, 16/07/2017 - 09:54

Naar aloude traditie wordt tussen 12 en 16 augustus een van de gezelligste toernooien van het land georganiseerd, de Open in Geraardsbergen. Inschrijven kan nog altijd, ook voor het open blitztoernooi&#8230,

Informatie

De Belgische schaker die Geraarsbergen nog niet kent, heeft een gat in zijn nationale schaakcultuur dat opgevuld mag worden. De locatie is uniek, midden in een park en er wordt gespeeld in een mooie, oude hoeve en de gezelligheid van het toernooi ongeëvenaard.

Voor zij die enkel willen snel- of kwartierschaken, zijn er dit jaar drie opties: één blitztoernooi en twee kwartierschaaktoernooien. Alledrie de toernooien zijn open voor iedereen, ook voor spelers die niet meedoen aan het reguliere toernooi.

IM Manuel Bosboom en veteraan GM Ohotnik doen deze editie een poging op de 600 euro eerste prijs te winnen.

Alle basisinformatie op een rijtje:

33ste OPEN INTERNATIONAAL SCHAAKTOERNOOI GERAARDSBERGEN, van zaterdag 12 tot woensdag 16 augustus 2017
9 ronden, 2 x bye mogelijk tot en met ronde 7
1° prijs 600 € , meerdere rating- en andere prijzen
ZOMERBLITZ op maandag 14 augustus om 20 uur, aanmelden tot 19u45. 1°prijs 120€, deelname 3 €.
Op zondag 13/08 en dinsdag 15/08 is er een RAPID-toernooi.

Inschrijven op http://users.skynet.be/vptd/

De prachtige locatie

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Armeense furie in Niel

ma, 10/07/2017 - 09:47

Mher Hovhanisian en Alik Tikranian hebben in Niel de Belgische kampioenschappen gewonnen. De titel in de open reeks ging naar Daniel Sadkowski (Tikranian is FIDE-Nederlander)&#8230,

Hovhanisian freewheelt naar titel

Voor Mher Hovhanisian was het toernooi zaterdag al gespeeld. Hij besloot de laatste twee rondes het lot niet te tarten en speelde twee snelle remises. Die strategie werkte zaterdag al: Dgebuadze raakte na een ingewikkelde en interessante partij (waarin hij een stuk won tegen Pieter Claesen, maar aankeek tegen een hoop pionnen) niet verder dan remise.

Opmerkelijke scores kwamen er van de twee debutanten in de expertenreeks: Arno Sterck en Adrian Roos. Beiden klokten af op de helft van de punten met een serieuze tpr. Sterck gaf vrijdag nog aan enkele kansen gemist te hebben in de eerste rondes, maar kletste er toen meteen een 2/2 tegenaan, tegen Stefan Docx en Gorik Cools.

Adrian Roos speelde een uitstekend toernooi. En voor de duidelijkheid: die dingen in zijn oren zijn oordopjes tegen eventueel lawaai, geen muziek.

Adrian Roos schitterde dan weer met zeges tegen Steven Geirnaert en Stefan Beukema. Opmerkelijk aan deze twee is hun ingesteldheid: Roos startte met twee nederlagen om meteen terug te slaan met twee zeges. Hij speelde amper 3 remises, net als Sterck. De youngsters hebben duidelijk hun kans gegrepen om er vol voor te gaan dit toernooi.

De eindstand na 9 rondes:

1. Hovhanisian 7
2. Docx 6
3. Dgebuaze 5,5
4. Geirnaert 5
5-7. Sterck, Roos, Beukema 4,5
8-9. Piceu, Claesen 3,5
10. Cools 1

Alik Tikranian zorgt voor Armeense dubbel

Ook in de open reeks was een speler met Armeense roots aan het feest. Alik Tikranian (elo 2261) is een FIDE-Nederlander, die voor Brasschaat speelt. Hij domineerde het toernooi, samen met Daniel Sadkowski, maar het was de Armeen die profiteerde van een gunstige paring in de laatste ronde: hij won met zwart tegen Roeland Mollekens, terwijl Sadkowski remise speelde tegen Jasper Beukema.

Tikranian is daardoor de enige met 7,5/9, maar de Belgische titel is voor Daniel Sadkowski, die als enige met 7/9 eindigde. Na hem komt een viertal met 6,5: Jasper Beukema, Lennart De Bock, Deon Lee en Nathan De Strycker (in die volgorde, want het aantal zeges telde als scheiding, een beetje eigenaardig voor een open groep).

Jasper Beukema, Deon Lee en Nathan De Strycker in de open reeks.

De eindstanden en de uitslagen van de laatste rondes staan nog niet op de officiële site, maar we vermoeden dat dat spoedig zal gebeuren: http://belchess2017.schaakliga-antwerpen.be

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Mher Hovhanisian op zucht van Belgische titel

za, 08/07/2017 - 00:44

Dat heeft Hovhanisian voor een deel te danken aan twee youngsters, die vandaag zijn concurrenten onder controle hielden. Vooral de zege van Arno Sterck tegen Stefan Docx was opmerkelijk…

Jongeren gaan all in

Ter ere van de 70ste verjaardag van de Liga Antwerpen gaat het BK dit jaar door in de ruime sporthal van Niel, een gemeente vlakbij Schelle. Behalve enkele problemen met de WiFi in de hal loopt alles voorlopig op rolletjes, zeker voor een van de topfavorieten in de expertenreeks.

Na 6 rondes BK waren de eerste kaarten geschud en de azen zaten in de handen van IM Mher Hovhanisian. Opeenvolgende zeges tegen Claesen, Roos en Sterck leverden hem een vol punt voorsprong op. Vandaag speelde de Belgische Armeen met wit tegen Tom Piceu, die iedere dag pendelt vanuit Brugge (en we kunnen uit eigen ervaring vandaag garanderen dat dat een calvarietocht kan zijn, via de overvolle Antwerpse ring én de A12). In een ogenschijnlijk gelijke stelling was het toch opletten voor zwart en net op het moment dat Hovhanisian zelf dacht dat remise eraan zat te komen, blunderde zijn tegenstander pardoes een stuk. 1-0.

Hovhanisian neemt dankzij deze zege een serieuze optie op de titel. Hij is zelf enigszins verbaasd over zijn succes. "Ik ben de afgelopen maanden eigenlijk enkel bezig geweest met verbouwingswerken. Schilderen en plamuren, dat kan ik nu als de beste, maar aan mijn schaken heb ik geen tijd kunnen besteden. Toch loopt het goed, al moet ik ook toegeven dat ik het nodige geluk heb.”

Stefan Docx gaf in een scherpe partij de zege uit handen

De concurrentie voor Hovhanisian komt uit twee (en een halve) hoeken. Aan de ene kant was er Stefan Docx, die vandaag kennis maakte met de jeugd van tegenwoordig. Arno Sterck toverde pardoes een zwarte Botvinnik op het bord, een keuze waarvoor heel wat lef nodig is (voor zij die die opening niet kennen, bekijk zeker Shirovs &#8216,Fire on board&#8217, eens, ze zorgt voor ondernemend schaak, maar erg zuiver op de graat is de reputatie van de opening niet). "Ik kom hier niet om snelle remises te spelen. Ten eerste heb ik daar niks aan en ik wil optimaal leren in mijn eerste gesloten toernooi ooit en ten tweede ben ik door mijn elo toch een speler tegen wie iedereen sowieso zal proberen te winnen, dus dan maak ik er maar beter het beste van”, aldus Sterck. Met succes trouwens, want hij speelt een prima toernooi.

Die portie lef toonde hij ook in de partij. Niet dat zijn stelling er zo goed uit zag, maar strijd was er wel van begin tot einde en toen Docx in de slotfase een tactiekje miste, zag hij zijn laatste kans op de titel in vlammen opgaan.

De andere concurrent was en is Alexandre Dgebuadze, die vandaag met zwart koos voor het Frans, een teken dat hij op winst speelde. Zijn tegenstander, Stefan Beukema, leek die opening niet echt te overleven, maar als er complicaties zijn, dan is ‘de Beuk’ op zijn best. De partij schoot alle kanten uit en mondde uiteindelijk uit in een remise.

Stefan Beukema puurde een punt uit een razendscherpe partij.

De derde kaper op de kust was Steven Geirnaert, al stond hij al anderhalf punt in het krijt. Vandaag leek hij al snel Pieter Claesen onder de knoet te hebben, maar de Bruggeling liet het punt liggen. Remise.

Kortom, ronde 7 was een voltreffer voor Hovhanisian, met een zege tegenover remises en een nederlaag van zijn grootste concurrenten voor de titel. Hij heeft nu anderhalf punt meer dan Dgebuadze en twee punten dan Beukema, Docx en Geirnaert.

De stand na 7 rondes:

1 IM Hovhannisyan Mher 6.0
2 GM Dgebuadze Alexandre 4.5
3 IM Geirnaert Steven 4.0
4 IM Beukema Stefan 4.0
5 IM Docx Stefan 4.0
6 Sterck Arno 3.5
7 FM Roos Adrian 3.0
8 IM Piceu Tom 2.5
9 IM Claesen Pieter 2.5
10 FM Cools Gorik 1.0

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Hovhanisian leidt op BK, Kasparov onderbreekt pensioen

do, 06/07/2017 - 09:47

Dit artikel ging een kort overzicht bieden van het huidige Belgische Kampioenschap schaken in Niel, maar het onverwachte nieuws dat Garry Kasparov opnieuw zal spelen in een toptoernooi, stuurt deze dag een andere richting uit&#8230,

Kasparov speelt rapid en blitz in Grand Chess Tour

Wie afgelopen zaterdag in Leuven het commentaar van Nigel Short en Garry Kasparov meepikte, had het al door: de oud-wereldkampioen amuseert zich nog steeds te pletter met zijn favoriete spelletje. De typische gelaatsuitdrukkingen, de &#8220,facepalms&#8221,, de snedige opmerkingen en last but not least het inzicht in de denkwijze van de topgrootmeesters&#8230, Kasparov bruiste van de energie en leek achter de micro niet onder de indruk van het niveau van de meeste wereldtoppers.

Kasparov heeft niet geacteerd, want een halve week later kondigt hij aan opnieuw mee te spelen in een internationaal toptoernooi. In St. Louis speelt hij weliswaar enkel rapid en blitz, maar het gaat niet om een exhibitietoernooi. Vanaf 14 augustus zal hij en niemand anders het wereldschaaknieuws domineren.

Mher Hovhanisian aan kop in Niel

Zoals eerder al vermeld hier, is in Niel het Belgisch Kampioenschap bezig. GM en meervoudig winnaar Alexandre Dgebuadze neemt het onder andere op tegen Mher Hovhanisian en Stefan Docx, outsider Steven Geirnaert en jonge talenten Arno Sterck en Stefan Beukema.

In dergelijk deelnemersveld is vooral stabiliteit cruciaal: niet verliezen en genoeg winnen. Voorlopig gaat dat vooral Mher Hovhanisian goed af, die zijn momenten nauwkeurig lijkt uit te kiezen. Remises tegen Stefan Docx en Steven Geirnaert en vervolgens zeges tegen Gorik Cools, Adrian Roos en Pieter Claesen. Dat is net één zege meer dan Docx en Dgebuadze en twee zeges meer dan Steven Geirnaert.

Claesen-Hovhanisian 0-1, foto @ Alain Talon

Vanmiddag volgt een belangrijke ronde, want de leider speelt tegen de goed debuterende Arno Sterck, Stefan Docx tegen de eveneens goed debuterende Adrian Roos, terwijl Dgebuadze Steven Geirnaert bekampt. De komende drie rondes zullen bepalen of het onderlinge duel Hovhanisian-Dgebuadze nog relevant zal zijn in de laatste ronde.

Schaakfabriek.be zal vanmiddag of morgen ter plaatse zijn voor reacties en een uitgebreider verslag.

De stand na 5 rondes

Categorieën: Laatste schaaknieuws

“Carlsen was playing chess, the other ones blitz”

ma, 03/07/2017 - 11:56

Magnus Carlsen heeft de tegenstand vermorzeld in de Grand Chess Tour in Leuven, het enige toptoernooi in ons land. In Niel is intussen het BK van start gegaan&#8230,

Carlsen verbluft in blitztoernooi

Magnus Carlsen heeft niet de makkelijkste maanden achter de rug. In zijn laatste klassieke toernooien moest hij telkens zijn meerdere erkennen in respectievelijk Wesley So en Levon Aronian. In de Grand Chess Tour van vorige week in Parijs ging het al beter, maar strooide een voor hem nooit geziene 0/3 roet in het eten. Desalniettemin won hij het toernooi nog na playoffs. In Leuven echter kwam de klasse van de wereldkampioen opnieuw boven water.

De Grand Chess Tour in Leuven combineerde een rapidtoernooi (9 rondes, 18 punten) met een blitztoernooi (18 rondes, 18 punten). Het rapidtoernooi werd gedomineerd door Wesley So, die maar liefst drie punten uitliep op Carlsen en MVL (Vachier-Lagrave), maar het blitztoernooi werd een zelden geziene one man show. De Noorse Mozart scoorde een op dit niveau onbetamelijke 14,5/18 en speelde zijn concurrenten simpelweg op een hoopje.

Wesley So kon enkel applaudisseren voor de overmacht van Carlsen. So werd tweede.

Voor ons land is dit toernooi een unicum: het is de enige keer dat deze collectie wereldtoppers te bewonderen is. Wie op een meter van Carlsen wilt staan, wie wilt luisteren naar commentaar van Garry Kasparov himself, wie op de foto wilt met Anand of wie Ivanchuk wilt zien ijsberen op de grote markt in Leuven - onder enigszins verbaasde blikken van locals, die zich afvragen wie die halve gare is die in zichzelf loopt te praten, terwijl hij in zijn neus aan het pulken is - die houdt best zijn agenda vrij eind juni 2018.

BK start met drie favorieten

Door het prachtige toernooi in Leuven is de start van het jaarlijkse Belgische Kampioenschap wat ondergesneeuwd geraakt. In Niel knokken 10 spelers voor de nationale titel. Alexandre Dgebuadze, Mher Hovhanisian en Stefan Docx zijn de toernooifavorieten. Zij krijgen concurrentie van Gorik Cools, Tom Piceu, Pieter Claesen, Adrian Roos, Arno Sterck, Stefan Beukema en outsider voor de titel Steven Geirnaert.

Na twee rondes zijn er vijf spelers met 1,5/2. Later deze week volgt een uitgebreider verslag uit Niel zelf. Voorlopig verwijzen we u graag door naar de website: http://belchess2017.schaakliga-antwerpen.be/

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Carlsen en co opnieuw te bewonderen in Leuven

do, 01/06/2017 - 20:52

Eind juni komt de verzamelde wereldtop, inclusief Magnus Carlsen, opnieuw naar Leuven voor de Grand Chess Tour (Your Next Move). Een opmerkelijke naam is die van Vassily Ivanchuk&#8230,

Magnus Carlsen en andere toppers schaken opnieuw in Leuven

Eind juni strijkt de Grand Chess Tour voor de tweede keer neer in Leuven. De editie van Your Next Move is een van de vijf toernooien van de Tour. Vijf dagen lang nemen tien topschakers het tegen elkaar op in rapid en blitz.

Vorig jaar won huidig wereldkampioen Carlsen zowel het rapid- als blitztornooi. De eindoverwinning in de Grand Chess Tour ging toen naar de Amerikaan Wesley So. Beide heren zijn er dit jaar opnieuw bij en ze nemen het op tegen de voormalige wereldkampioenen Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik, en verder tegen Maxime Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian, Anish Giri, Baadur Jobava en&#8230, Vassily Ivanchuk! De excentrieke publiekslieveling is al even terug aan het schaken en werd zelfs wereldkampioen rapidschaak, maar maakt nu dus zijn opwachting tussen de absolute wereldtop in een gesloten toernooi.

He&#8217,s back! Na zijn triomf op het wereldkampioenschap rapid, komt Ivanchuk nog eens zijn kunde testen in ons land!

Schaakfans zijn gratis welkom

Het oude stadhuis van Leuven op de Grote Markt vormt het bijzondere decor voor deze topontmoetingen. Op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 juni (telkens vanaf 14 uur) staan de partijen rapid op het programma, op zaterdag 1 en zondag 2 juli (ook vanaf 14 uur) volgen de blitzpartijen. Schaakfans die deze toppers live in actie willen zien, kunnen gratis aanwezig zijn. Registeren kan via http://www.grandchesstour.org/YourNextMove zolang er plaatsen zijn. Alle details vind je op de website.

Pop-up schaakmuseum

Nieuw dit jaar is een mini-tentoonstelling met bijzondere schaakmemorabilia uit de collectie van de World Chess Hall of Fame (WCHOF) in St-Louis (VS). Onder meer nota’s van Bobby Fisher voor het wereldkampioenschap van 1972, het fameuze ‘rode boekje’ met de partijen van Boris Spassky en het bijzonder schaakbord Play by Trust van Yoko Ono zullen te zien zijn.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

De Vleeschauwer bekroont toernooi, Sterck pakt de -18…

zo, 16/04/2017 - 13:40

&#8230, en er zijn natuurlijk nog een hoop spelers tot Belgisch kampioen gekroond gisteren. Een overzicht&#8230,

Veel laatste ronde-kampioenen

Maarten De Vleeschauwer vloekte donderdag, toen hij zijn gewonnen stelling tegen Josse Chaerle niet omzette in een vol (en de facto beslissend) punt. Desalniettemin was hij voor het begin van de ronde zo goed als zeker van de titel, zelfs met een nederlaag. Een snelle remise tegen Emile Boucquet, een van zijn vrienden, leek een mogelijkheid, maar De Vleeschauwer eindigde met een mooie kers op de taart: in een leuk miniatuurtje met een knappe combinatie op het einde won hij zijn zevende partij van het toernooi.

De eindstand liegt er niet om: met 8/9 heeft hij maar liefst anderhalf punt voorsprong op de tweeden in de stand, Yordi De Block en Ezra Terryn en 2,5 punt (!!!) op de rest. Indrukwekkend!

De -18 was spannender, want Deon Lee kon met een zege nog over Arno Sterck gaan. Die kende echter weinig problemen in de opening en stelde met een remise zijn titel veilig.

Arno Sterck, zijn naam waardig in de stevige -18-reeks.

Bij de -16 was het alles of niets voor Warre De Waele. Samen met William Boudry had hij 6,5 punt, maar om de titel te pakken moést hij winnen, omdat hij minder scheidingspunten had. De partij ging gelijk op en De Waele speelde het spel dat hij moest spelen: hij offerde een kwaliteit in de hoop dat zijn paard nuttiger zou zijn dan de toren van zijn tegenstander in de druk op de zwarte koning. Met lef gespeeld en dat resulteerde, want Boudry slaagde er niet in mat (of onherstelbaar materiaalverlies) te vermijden. 1-0, titel voor De Waele!

De -14 is de reeks waarin de meest opvallende plot twist te bewonderen was. Laurent Huynh was na ronde 7 vrijwel zegezeker, verloor dan in ronde 8, had nog steeds alles in eigen handen, maar kon in ronde 9 remise niet vermijden. Rune Liveyns, die het onderling duel gewonnen had, profiteerde optimaal en wipt in extremis over de toernooifavoriet.

De trofee voor de kampioenen, met een erg eigenaardig foutje (wie zoekt en inzoomt, die vindt&#8230,).

De -12 was al beslist (Dardha won), maar de -10 was wel nog spannend en eindigde zelfs op een ex aequo, zelfs in TB1. Pjotr Cappan is Belgisch kampioen dankzij een betere TB2.

Voor de -8 moeten we nog een kleine correctie doen, want Yvan Burdot won wel degelijk het toernooi (en stond dus ook eerste toen we ons vorige verslag deden), maar hij komt uit voor het Groothertogdom Luxemburg en kon dus geen aanspraak maken op de titel. Die ging naar Hugo Froeyman, die tweede werd in het toernooi.

Karina Gulieva, de kampioene bij de -12.

Tot slot mogen we zeker de meisjesreeksen niet vergeten. De -20 werd gewonnen door Daria Vanduyfhuys, de -18 door Paula-Alexandra Gitiu, maar zij is Moldavische, waardoor de titel oor Lydia Dubbeldam is. De -16 was een nek aan nek-race tussen Fleur Swennen en Annelies Vitharana, beslist door TB1 in het voordeel van de Limburgse Swennen. Bij de -14 sprokkelde Juliette Sleurs anderhalf punt voorsprong op Marie Dgebuadze. Karina Gulieva domineerde de -12 en bij de -10 won Diana Musabayeva zowaar élke partij, een unicum dit toernooi. Eloise Jortay was de beste bij de -8.

Alle uitslagen kan u volledig nalezen op de officiële site.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Daniel Dardha eerste Belgische kampioen, Musabayeva kampioene

vr, 14/04/2017 - 17:51

Daniel Dardha heeft met groot overmacht de jongensreeks -12 gewonnen. Hij is de eerste Belgische kampioen van dit jaar. Diana Musabayeva is de eerste meisjeskampioene. Een verslag van de jongste reeksen&#8230,

Spanning bij de -14

Gisteren focusten we op de groepen vanaf de -16. Vandaag slaan we hen even over, al kunnen we wel meegeven dat Maarten De Vleeschauwer waarschijnlijk al zeker is van zijn titel bij de -20 (hij staat een punt voor en lijkt sowieso op TB1 niet meer ingehaald te kunnen worden, maar dit is nog niet bevestigd). Arno Sterck profiteerde van een verrassende nederlaag van Nicola Capone tegen Deon Lee. Met remise is Sterck morgen kampioen.

Waar de reeksen vanaf de -16 spannend waren/zijn, is dat niet anders bij de jongste deelnemers. Vooral de -14 zag vandaag een serieuze verrassing op bord 1. Laurent Huynh, die het toernooi tot nog toe domineerde, verloor verrassend van Rune Liveyns, waardoor het punt voorsprong van Huynh als sneeuw voor de zon verdwenen is. De scheidingspunten pleiten wel nog steeds in zijn voordeel, dus een zege in de laatste ronde volstaat normaal gezien.

Laurent Huynh, hier aan het werk in ronde 7 tegen Lev Akulov, moet nog aan de bak in ronde 9 na een verrassende nederlaag vandaag.

De -12 is de minst spannende reeks van dit kampioenschap. Daniel Dardha heeft de tegenstand verpletterd: op één remise tegen Nils Heldenbergh na won hij al zijn partijen. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft hij anderhalf punt voorsprong op de rest.

De -10 en de -8 zijn nog steeds niet beslist: bij de -10 zijn er twee leiders met 7 punten, Ruben Micciche en Pjotr Cappan. Bij de -8 is er één: Yvan Burdot. Hij is echter nog niet zeker, want krijgt concurrentie van het zoontje van Helmut Froeyman, Hugo, die volgt op een half puntje (7 ten opzichte van 6,5).

De speelzaal van de kleinsten onder de schakers.

Ook al heeft Daniel Dardha een mooi toernooi achter de rug, er is nog één iemand die nog straffer doet. Diana Musabayeva won tot nog toe àl haar partijen. Zij is dan ook de eerste meisjeskampioene van deze editie. Bij de -12 gaat het tussen Karina Gulieva en Tyani De Rycke, bij de -14 lijkt de titel voor Juliette Sleurs. Om te eindigen nog even meegeven dat er nog een meisjesreeks -16 is, waar twee dames 7/8 hebben: Annelies Vitharana en Fleur Swennen.

Morgen vanaf 9u30 valt het doek over dit Belgische kampioenschap.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Titelstrijd open in alle reeksen

do, 13/04/2017 - 15:39

Ondanks enkele &#8220,papieren&#8221, topfavorieten is deze recordeditie van het Belgisch Jeugdkampioenschap in bijna alle reeksen razendspannend. Een verslag uit Blankenberge&#8230,

Tom Piceu: &#8220,We zijn op elkaar ingespeeld&#8221,

Het BJK 2017 is met 395 schakers een recordeditie en dat stemt organisator Tom Piceu uiteraard tevreden. &#8220,Vorig jaar hadden we er 25 extra en dit jaar opnieuw. Dat is natuurlijk bemoedigend voor ons team, dat steeds beter op elkaar ingespeeld is.&#8221,

Piceu vreesde nochtans voor een kleine terugval. &#8220,Vorig jaar hadden we beslist dat ouders niet meer in de speelzaal en zelfs in de speelruimte mogen komen en na wat kritiek hadden we schrik dat sommige spelers misschien niet meer zouden komen, maar blijkbaar is het omgekeerde waar. De kinderen spelen met minder stress nu, dus we zijn tevreden dat we de ingeslagen weg kunnen voortzetten.&#8221,

Op enkele kleinigheden na zijn er dan ook geen noemenswaardige discussies, wat het werk van hoofdscheids Sylvain De Vet vergemakkelijkt.

Hoofdscheidsrechter Sylvain De Vet beleeft een rustige week. Hier al mijmerend:
&#8220,Zou ik ook kans maken op een titel bij de -8?&#8221,

Favorieten hebben het lastig in de de +16-reeksen

Een Belgisch Jeugdkampioenschap is met al zijn leeftijdscategorieën vrij lastig om te coveren, dus delen we ze op in twee: vandaag een verslag over de reeksen van de 16-jarigen en ouder, morgen een overzicht van de jongsten.

Elke reeks vanaf de -16 had voor het toernooi begon enkele topfavorieten. Bij de -16 was dat zonder twijfel Jasper Beukema, meervoudig kampioen en ook elofavoriet. Het enige addertje voor Beukema was nonchalance of een moment van onoplettendheid en dat was exact wat de Brasschaatspeler overkwam in ronde 3 tegen Theo Kolp. In een voordelig eindspel met een pionnetje meer blunderde Beukema 2 pardoes een stuk weg.

Het is niet het toernooi van Jasper Beukema, die al twee keer verloor in ogenschijnlijk prima stellingen.

Het is niet het toernooi van de grote favoriet, want na een kleine comeback verloor &#8220,De Beuk&#8221, vandaag opnieuw en opnieuw na enkele opmerkelijke beslissingen in een ogenschijnlijk degelijke stelling. William Boudry is de enige leider in die reeks.

Arno Sterck: &#8220,Het kan wel eens op scheidingspunten aankomen.&#8221,

De -18 had twee favorieten: Nicola Capone als belangrijkste en Arno Sterck als zijn uitdager. Maar ook deze reeks toont aan dat een BK geen gewoon toernooi is. Capone stond al drie remises toe, Sterck en schaduwfavoriet Tamer Ismael twee. Verder valt vooral de taaie verdediging van de sterk spelende Xander Pauwels op, zowel tegen Capone als tegen Sterck vandaag.

&#8220,Ik had het gevoel dat het kwaliteitsoffer van Xander niet voldoende was om remise te houden, maar ik heb waarschijnlijk de foute beslissing genomen door mijn koning in het midden van het bord te zetten&#8221,, doet Sterck zijn relaas.

Xander Pauwels speelt prima bij de -18.

Vier Sicilianen op de eerste vier borden en bikkelende toppers tot de laatste minuut zorgden voor een hoogtepunt van deze speeldag. Xander Pauwels offerde een kwaliteit en dwong zijn tegenstander (Arno Sterck) tot nauwkeurig spel.

De partij eindigde uiteindelijk op remise, waardoor de toppers al aan het rekenen slaan. &#8220,Momenteel heb ik meer scheidingspunten dan Tamer en Nicola en heeft Tamer er ook meer dan Nicola, dus hij lijkt nu de voornaamste concurrent. Achteraf bekeken heb ik een domme beslissing genomen om mijn witpartij tegen hem te snel remise te geven. Natuurlijk telt dat enkel als we allemaal de laatste partijen winnen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het wordt nog spannend.&#8221,

Voor Capone was het opnieuw werkendag: net als gisteren probeerde hij een toreneindspel met 1 pion meer om te zetten in een vol punt. Waar Xander Pauwels gisteren zijn kennis van de Philidormethode toonde, bracht Tamer het er minder van af. Capone wint en houdt zijn kansen op een titel gaaf.

-20: Maarten De Vleeschauwer in pole positie

De -20 ten slotte leek op voorhand al moeilijker in te schatten en dat &#8220,probleem&#8221, verergerde met de ronde. In de eerste twee rondes sprokkelde elohoogste Emile Boucquet maar een half puntje, waardoor de weg open lag voor Anthony Mitran, die voor de gelegenheid enkele reeksen hoger speelt. Na twee remises in rondes 2 en 4 liep het echter ook voor hem mis: tegen Maarten De Vleeschauwer overzag Mitran de complicaties in een nochtans uitstekende stelling niet en hij verloor, iets wat hem vandaag trouwens opnieuw overkwam.

Daardoor heeft Maarten De Vleeschauwer met 6/7 de beste papieren, al liet hij vandaag na om de titel al met quasi zekerheid op zak te hebben.

&#8220,Gisteren ontsnapte ik tegen Anthony Mitran. Dankzij een wanhoopspoging op het einde won ik nog, maar vandaag gebeurde het omgekeerde. Ik heb een gewonnen stelling helemaal weggegeven&#8221,, aldus De Vleeschauwer, die eeuwig schaak toestond tegen Josse Chaerle. Desalniettemin blijft hij een punt voorsprong houden, want Emile Boucquet had na vier zeges op rij een offday en verloor tegen Ezra Terryn.

De finale twee dagen beloven genoeg suspens om uw laptop om 9u30 aan te zetten. De uitslagen en partijen zijn te volgen op de officiële website.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Lentetoernooi ronde 3: challenge accepted!

do, 13/04/2017 - 01:11

Vrijdag 31 maart is de derde ronde gespeeld van het lentetoernooi in Brugge. Door de uitgestelde partijen met enige vertraging dit verslagje&#8230,

Uw verslaggever heeft zich even afwezig, maar hier zijn we terug met ronde 3 van het lentetoernooi. Gezien veel topborden hun partijen hadden uitgesteld, heb ik even gewacht om verdere verslaggeving te doen.

Nu, de spelers van vrijdag lieten dit niet aan hun hart komen. En met succes! Op bord 4 speelde FM Frederic Verduyn een scherpe partij tegen Michiel Bleys (2003). Frederic dacht een openingsfout te kunnen afstraffen, maar dit bleek een serieuze kemel: in plaats van voordeel te behalen, moest Frederic berusten in kwaliteitsverlies. Hij vocht nog moedig verder maar moest besluiten dat ook de mindere goden goed hun partij kunnen consolideren. En bij deze was de eerste verrassing reeds in de maak.

Nu hadden borden 1, 2 en 3 hun partijen uitgesteld. Hierbij ook Martijn Maddens, de tegenstander van uw verslaggever. Martijn besloot te genieten van het mooie Italië voor twee weken om aldaar&#8230, een schaaktoernooi mee te doen. Je moet er wat voor over hebben.

Dus zakken we meteen naar borden 5 en 6. Ik moet opmerken dat ik een grote verrassing van dit toernooi nog niet genoemd heb, namelijk de (nog) niet geklasseerde Patrick Oste. In de eerste ronde versloeg hij Maxim De Bisscop (1886) en ook in de tweede ronde was het raak tegen Gino De Smedt (1917). De traditie in het lentetoernooi is dat er rondeprijzen worden uitgedeeld. Voor alle duidelijkheid, dit is de fles wijn, NIET de Duvel die Patrick vergezelt.

In de derde ronde mocht hij dus op bord 5 aantreden tegen Franky Goossens (2045) die zijn opmars (tijdelijk ?) wist te stoppen. Door vakkundig af te ruilen naar een eindspel met twee pionnen meer wist Franky de stunt van het toernooi de loef af te steken.

Geen nood echter, op bord 6 mocht Peter Wydaeghe dan weer zijn kans wagen tegen een compleet uit vorm zijnde Rudy Van Ooteghem (1848). Toen Rudy besloot om een fianchetto te beginnen, was hij een gapend gat op e6 vergeten te &#8220,plomberen&#8221,. Peter maakte er handig gebruik van om een stevige koningsaanval op te zetten en de partij naar zijn hand te zetten.

En dan over naar de topborden. IM Thibaut Maenhout mocht aantreden tegen Raf Barzeele de week erachter. Thibaut haalde de buit binnen via pionwinst maar bekloeg toch zijn eigen spel. Nauwkeuriger was de Siciliaan van IM Tom Piceu tegen Harald Larsen. In de opening had zwart geen noemenswaardige problemen en na een standaard schijnoffer kon hij twee pionnen veroveren en het eindspel uittikken.

Maar onbescheiden als uw verslaggever is willen wij even meedelen : het Todtsdom is back! Deze dinsdag werd de partij tegen Martijn gespeeld. Nu had Martijn mij reeds verteld dat hij er een lange dag op had zitten, dus hoopte hij op een korte partij. Het werden inderdaad maar 29 zetten, alleen&#8230, viel de bal in mijn kamp. Martijn speelde naar mijn gevoel te passief in de opening en kwam door het lange nadenken in tijdsnood toen ik de koningsstelling onder vuur nam. Een misser was genoeg om een toren te verkwanselen.

Dit betekent dat de kopgroep momenteel bestaat uit vijf leiders met 3/3 : Tom Piceu, Thibaut Maenhout, Franky Goossens, Michiel Bleys en ondergetekende.

Wij noteren voor volgende ronde alvast deze matches :

1. Michiel Bleys - Thibaut Maenhout
2. Tom Piceu - Franky Goossens
3. Jan Vandendriessche - Benny Todts

Zoals altijd kan u een uitgebreid overzicht van het toernooi vinden op http://www.dolletorre.be/verloop-ltt-2017/.

Als we vorige ronde spraken over stillevens, wat vindt u dan van deze:

De partij Duvel vs. Rochefort!

Gelukkig waren er ook echter spelers aanwezig&#8230,

&#8220,Ga jij mij elke ronde fotograferen of zo?&#8221,

Tom keek ernaar en zag dat het goed was. De partij, niet de Westmalle.

Ligt het aan mij of hebben Franky Goossens en Jacqyes Bylé dezelfde stijladviseur?

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Belgische Jeugdkampioenschap begonnen

ma, 10/04/2017 - 10:00

Gisteren is in Blankenberge de hoogmis van het Belgische Jeugdschaak in gang getrokken. Enkele grote namen zijn niet vies van een uitdaging, zo blijkt&#8230,

Succesformule in Blankenberge voortgezet

Sinds vorig jaar wordt het Belgisch Jeugdkampioenschap schaken niet langer georganiseerd door het team van Jeugdschaak.be, maar wel door een verzameling van ervaren outsiders en sympathisanten van de organisatie van Jan Vanhercke en de zijnen. De formule is dan ook ruwweg dezelfde gebleven, met één grote verandering: de expertengroep is verleden tijd.

Sommige schaakliefhebbers vonden dat een jammere zaak, omdat de toppers zouden wegblijven en omdat er geen zoektocht meer is naar de beste jeugdschaker over de leeftijdscategorieën heen. Anderen juichten die trend toe, want nu krijgt iedere reeks tenminste een échte kampioen.

De speelzaal in de Floréal in Blankenberge

Wat er ook van zij, het is zeker niet zo dat alle toppers hun kat sturen. De -18 is bijvoorbeeld een sterke reeks, met Nicola Capone (intussen uitgegroeid tot een stevige 2300+, die zelfs al even de 2400-grens overschreed) en Arno Sterck als absolute blikvangers. De andere reeksen missen enkele topfavorieten, de Beukema&#8217,s zijn er dit jaar niet bij, maar op de keper beschouwd belooft het BJK in elke reeks de moeite te zijn.

De eerste speeldag is er meestal eentje, waarin de spelers zich wat aanpassen aan de omstandigheden en geleidelijk aan hun beste niveau zoeken. Toch was er hier en daar al een opmerkelijke uitslag te bespeuren, met de nederlaag van elofavoriet Emile Boucquet bij de -20 als aandachtstrekker. Vooral het erg bizarre einde van de partij valt op: Boucquet leek alle kansen op winst te hebben, maar speelt op zet 39. Th3, waarop zijn tegenstander die toren gewoon kan nemen&#8230, maar dat niét doet. Na een bizarre sequentie verliest de Brugse elotopper de partij alsnog.

Schaakfabriek.be zal donderdag een bezoekje brengen aan het toernooi en dan kan u ook een uitgebreid verslag verwachten. Intussen zijn alle partijen te volgen op de officiële website. De resultaten van elke ronde terugvinden, is geen sinecure, maar de makkelijkste manier is via de Live Games te gaan.

De WEBSITE - KLIK HIER

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Vrijdag 21 april: Krekeltoernooi in Tielt

za, 08/04/2017 - 11:19

Op vrijdagavond 21 april kan er in Tielt opnieuw geschaakt worden met een uniek tijdsindelingssysteem. Leer er meer over en schrijf nu in&#8230,

Rapid of blitz of allebei?

Een gezellige avond schaken in Tielt kan op 21 april, met een uniek tijdssysteem: hoe groter het eloverschil, hoe groter het tijdsverschil. Lees alles op de affiche:

Klik hier om naar de website te gaan en in te schrijven.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Lentetoernooi Brugge, ronde 2 : Mindere goden bijten van zich af!

zo, 19/03/2017 - 10:17

Dat het toernooi alle kanten uit kan, blijkt duidelijk deze ronde. De mindere goden lieten serieus de eerste borden zweten. Helaas momenteel slecht met één positief resultaat&#8230,

Vrijdag 17/03 is het eerste deel van de tweede ronde van het lentetoernooi van Dolle Torre afgewerkt. Het zwitserse systeem paart bij deze de toppers tegen een ruime subtop van 1700 - 1900 ELO. Makkie dus? Integendeel! Veel van de borden werden intens door de toeschouwers gevolgd. Zou er een stunt in de maak zijn?

Laten wij beginnen met IM Thibaut Maenhout tegen Torrewachter (de Roeselaarse schaakclub) Fabio Petralia (1875). Thibaut moest in deze partij redelijk diep duiken. Fabio offerde een stuk tegen de koningsstelling van Thibaut terwijl de zwarte stukken de damevleugel onder druk zetten. Met toren en dame wist Fabio de zwarte koning te bekogelen en Thibaut was op nauwkeurig verdedigen aangewezen. De koning moest noodgedwongen helemaal naar de damevleugel wandelen waar hij &#8230, eigenlijk ook niet eens veilig stond. De toeschouwers waren aan het nagelbijten&#8230, Zou Thibaut hier iets laten liggen? Alhoewel Fabio op een gegeven moment groot voordeel kon halen, sloeg hij een andere weg in. Thibaut rekende nauwkeurig verder en kon na een lange strijd dan toch het punt bijschrijven.

En hier bleef het niet bij: hetzelfde tafereel speelde zich af bij FM Frederic Verduyn tegen Jonny Rogiers (1815). Frederic met zwart zette druk op de koningsstelling van Jonny maar vergat even zelf zijn koning veilig te houden&#8230, Stukoffer en ook hier mocht de koning een enge wandeling beginnen, deze keer richting f4. Jonny slipte daarna even in de afwerking (de stelling zat vol met penningen en schijnoffers) en Frederic kon de schaapjes net op het droge brengen. Een nipte ontsnapping of neuwkeurig rekenwerk? De analyse met de engines moet het uitwijzen&#8230,

De stunt van de dag kwam van Peter Wydaeghe (1815) op bord 3 tegen Jan Vandendriessche (2184). Peter hield Jan rustig onder controle met zijn aanval en bleef kalm de stukken naar de juiste velden ontwikkelen. Toen Jan iets te driest probeerde om de stelling te forceren, rook Peter zijn kans om zelf een koningsaanval op te zetten. In de tijdsnoodschermutselingen (hey, ik heb een nieuw woord uitgevonden!) kon Peter de witte stelling breken met enkele pionnen winst als gevolg. Jan moest heel nauwkeurig de controle behouden, maar deed dat ook met bravoure. Omdat beide partijen geen verdere risico&#8217,s wilden ondernemen, werd uiteindelijk remise overeengekomen. Uit de analyse bleek echter dat Peter meer dan voldoende kansen had om het volle punt binnen te halen&#8230, Misschien iets teveel respect voor de ELO?

De achterhoede vond het welletjes om te boksen tegen al dit jong geweld en besloot dan maar hun partijen te winnen. Er mag wel gezegd worden dat Harald Larsen (2016) lang binnen de remisegrenzen bleef tegen Francky Deketelaere (1758) en ook uw verslaggever had het zeer lastig tegen Linden Pu (1695).

Helaas geen saga van het laatste bord, want deze partij werd uitgesteld, samen met de partijen op bord 2 en 3. Indien hier enig nieuws te melden is, wordt dit artikel zeker geupdate.

We ronden bij deze af met enkele &#8230, euhm &#8230, sfeerfoto&#8217,s?

Stilleven met camouflagebroek en schoenen&#8230,

&#8230, Giovanni Callebaut verloor op zijn &#8220,kousevoeten&#8221,.

Een schermutseling tussen de twee nestors van Dolle Torre : Ezio Cukon (1671) versus Jacques Bylé (1487).

Birthday boy Franky Goossens (rechts, 2055) mocht gisteren zijn overgang op Tram 5 vieren. Zoals u ziet was dit een zeer diepgaande analyse waard.

Speciale vermelding voor organisator Ivan Vandepitte. Door het wegvallen van een speler besloot hij de Bye-problematiek op te lossen en zelf mee te doen!

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Lentetoernooi Brugge van start

vr, 10/03/2017 - 13:11

Deze vrijdag is het lentetoernooi in Brugge afgetrapt. Met 48 deelnemers en 9 2000+ ELO geklasseerden belooft het een spannend, maar vooral gezellig toernooi te worden.

Het lentetoernooi in Brugge wordt georganiseerd door schaakkring Dolle Torre (www.dolletorre.be). Voor niet-Bruggelingen zal deze kring minder bekend zijn. Jaren geleden is door collega&#8217,s bij Electrabel een schaakclubje opgericht dat, naast hun &#8220,normale&#8221, interne competitie, ook een schaaktoernooi organiseerde voor West-Vlaamse schakers. Dit stond vroeger bekend als het EBES toernooi.

Heden ten dage is de link met Electrabel naar de achtergrond gegaan en heeft de club zich getransformeerd onder invloed van Ivan Vandepitte naar de schaakkring &#8220,Dolle Torre&#8221,. De beginwaarden van vroeger zijn wel gebleven: vriendschap, sportiviteit en gezelligheid staan hoog in het vaandel.

Dit jaar is het toernooi aan zijn vierde &#8220,Diamond editie&#8221, bezig, maar het toernooi draait al veel langer mee onder de naam &#8220,Lentetoernooi&#8221,. Uiteraard mag het toernooi rekenen op een ruime bijdrage Brugse schakers, maar ook kringen als Roeselare, Oostkamp en Oostende vaardigen altijd wel een delegatie af.

Met 48 deelnemers moet het toernooi enig gas terugnemen, maar kwaliteit staat dan wel op peil : met vier (bijna) 2200+ ELOs die voor de titel kampen en enkele outsiders belooft het een interessant verloop te kennen. Wij overlopen even de hoofd-protagonisten (van links naar rechts) :

IM Thibaut Maenhout (2385) : terug van eigenlijk nooit weggeweest (Thibaut vertoefde een tijdje in het Mechelse maar is steeds blijven spelen voor Brugge) en nog steeds heel scherp bij de pinken. Een man met veel, heel veel ervaring en een openingsrepertoire om u tegen te zeggen.

IM Tom Piceu (2375) : het jeugdtalent van de vroegere jaren, ondertussen de (mijn excuses Tom) &#8220,ouderdomsdeken&#8221, geworden bij Brugge. Enorm betrokken in jeugdwerking en nieuwe initiatieven. Solide maar ook wel te vinden voor een kwinkslag.

CM Martijn Maddens (2185) : het topbord in Roeselare, ex-jeugdspeler die ondertussen genoeg ervaring heeft opgedaan om de grotere vissen partij te geven. Scherp en interessant spel, kan hij een outsider wezen voor deze editie?

Jan Vandendriessche (2184) : vaste waarde binnen de tweede ploeg van Brugge met een karakteristiek repertoire dat niet mag onderschat worden.

Neem daarbij enkele outsiders als Frederic Verduyn (2174) en meervoudig winnaar Raf Barzeele (2035), dan begrijpt men dat dit voor een lokaal toernooi niet mag onderschat worden qua sterkte.

Geen verrassingen in ronde 1

Vorige vrijdag werd de eerste ronde gespeeld. Zoals te verwachten haalden de &#8220,groten der aarde&#8221, het op de mindere goden, al moesten sommige borden toch zwoegen voor hun punt. De enige verrassing kwam hierbij van Patrick Oste (NG) die Maxim De Bisscop (1890) wist af te troeven.

Op http://www.dolletorre.be/paring/ kan u de uitslagen van de eerste (en volgende) ronden volgen.

Opmerkelijk deze ronde was dat in meerdere partijen spelers dé zwakte van het schaakspel, het veld f2/f7, nogal nochalant behandelden. Sommigen met succes, sommigen met hoofdpijn. Wij geven u een korte bloemlezing van enkele stellingen:

Dat het bier ook vloeien mag tijdens de partij, bewijzen volgende snapshots (met dank aan Jan Vandendriessche en Dominiek Suski) :

Terug van weggeweest : de saga van het laatste bord. In onderstaande foto maakt Kylian Schalembier (1023), mét fluo t-shirt, het Luka Grgicevic (1693) lastig, helaas zonder punt :

Enkele verdere sfeerbeelden :

Giovanni Callebaut met een licht zuur glimlachje&#8230,

&#8220,Valt er iets te zien of zo?&#8221,

Topbord Tom Piceu had het niet makkelijk tegen Bart Vervaeck (1665), maar de ervaring komt uiteindelijk bovendrijven&#8230,

En zoals gezegd staat gezelligheid troef in dit toernooi. Getuige het gekeuvel aan de bar &#8230,

&#8230, en de vriendschappelijke blitzjes achteraf.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Arno Bomans stunt in Leuven

ma, 14/11/2016 - 18:29

Het lange weekend van 11 november is traditiegetrouw ook de thuisbasis voor een van de oudste toernooien van ons land: het open van Leuven. Outsider Arno Bomans toonde zich de beste…

Bomans beslist toernooi in laatste ronde

Terwijl Magnus Carlsen en Sergey Karjakin de bordjes – voorlopig – in evenwicht houden in New York en terwijl Vishy Anand in Saint-Louis zijn aloude meesterschap opnieuw bovenhaalt, werd er de afgelopen dagen bij ons vooral naar Leuven gekeken. Daar vond de 28ste editie plaats van het Open van Leuven.

Favorieten en voormalige winnaars waren Stefan Docx en Steven Geirnaert, die er elogewijs bovenuit staken. Daaronder een hoop outsiders: van ervaren spelers als Helmut Froeyman, Frederic Decoster en Pieter Claesen tot de heroptredende Hans Renette, de Indiër Ghindi Chachar en de taaie Arno Bomans, die het veelbesproken toernooi al in 2011 won.

Stefan Docx (archieffoto) kon zijn zege van vorig jaar net niet herhalen.

Het was die laatste die nogal verrassend voor een tweede keer op nummer 1 zou eindigen. Tijdens het toernooi legde de Opwijkspeler een eigenaardig parcours af: drie keer tegen een ploegmaat en één keer tegen zijn vriendin. Het toernooi was al bijna voorbij voor Bomans eens een “nieuwe tegenstander” kon bekampen, maar in de laatste ronde kreeg de Opwijknaar dan toch de grote vis, een clash met Stefan Docx.

De winnaar van vorig jaar stond op dat moment alleen aan kop met 5,5/6. Bovendien klopte de Antwerpenaar in ronde 5 zijn op papier voornaamste concurrent, Steven Geirnaert. In de finale clash met Bomans liep het echter mis. “Het was een scherpe afruilspaans, waarin ik de aanval van Stefan moest afblokken om daarna te kunnen overnemen”, vat Bomans de partij samen. Hij won en door een rist aan remises op de andere borden, bleef hij als enige over met 6/7.

De top 10:

1 Bomans Arno 2259 2262 f Opwijk 6.0 2401
2 Froeyman Helmut 2314 2283 f Deurne 5.5 2359 33.0 25.25
3 Renette Hans 2351 2368 ** 5.5 2520 33.0 24.75
4 Goossens Hanne 2169 2170 wf Geel 5.5 2271 33.0 22.25
5 Docx Stefan 2401 2401 m Borgerhout 5.5 2430 32.5
6 Barbe Tom 2106 2097 ** Opwijk 5.5 2296 32.5 21.75
7 Geirnaert Steven 2445 2438 m KBSK Brugge 5.0 2335 32.0
8 Decoster Frederic 2277 2266 f Oostkamp 5.0 2350 32.0
9 Van Cappellen Jonas 2186 2159 ** Opwijk 5.0 2280 31.5
10 Goossens Roel 2190 2166 ** Leuven Centraal 5.0 2179 29.5

Meer informatie vinden jullie op de website van het toernooi.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

26-30 december: Bethune

wo, 05/10/2016 - 18:13

De schaakvereniging “Association Échéphile Béthunoise” (Noord-Frankrijk, 40 km voorbij Rijsel) richt van 26 tot 30 december 2016 haar 37e Open Internationaal Schaaktoernooi in. De inschrijvingen zijn open voor iedereen…

Informatie

Zoals verleden jaar zal het toernooi plaatshebben in de Rotonde winkelcentrum Auchan (Centre commercial La Rotonde).

De drie toernooien vinden plaats in dezelfde zaal en in dezelfde condities.

Prijzengeld : 15000 EUR indien 250 deelnemers voor de 3 toernooien samen. Vorig jaar werd 16000 EUR uitgegeven voor 245 deelnemers. Talrijke prijzen voor de drie toernooien.
Dit jaar zijn er weer speciale condities voor GM, IM en WGM.

A-toernooi voor spelers van 1900 elo of meer. Normen mogelijk. Prijzengeld : 8000 EUR (*).
Eerste prijs : 1200 EUR.
Versneld Zwitsers systeem.
B-toernooi voor spelers tussen1600 en 2000 elo. Prijzengeld : 4000 EUR (*).
Eerste prijs : 500 EUR.
Versneld Zwitsers systeem.
C-toernooi voor spelers van minder dan 1700 elo. Prijzengeld : 3000 EUR (*).
Eerste prijs 350 EUR.
Integraal Zwitsers systeem.
(*) Indien 250 deelnemers voor de drie toernooien samen.
Spelers met een elo tussen 1900 en 1999 mogen kiezen tussen A of B.
Spelers met een elo tussen 1600 en 1699 mogen kiezen tussen B of C.

9 rondes in 5 dagen in de 3 toernooien.
Tempo : 90 minuten + 30 seconden per zet.
Remises : na 20 zetten en 1 uur spelen minimum.

INSCHRIJVINGSGELD :
GM, IM, WGM, WIM : gratis.
Volwassenen : 40 EUR
FIDE-meesters, schaaksters en jeugd : 20 EUR tot 23/12
Respectievelijk 50 EUR en 25 EUR vanaf 23/12

Men kan zich inschrijven per mail naar bethuneechecs@gmail.com of per brief naar Francis BUGNY, 6 rue Jules Verne, 62660 BEUVRY (Frankrijk) met vermelding van het gekozen toernooi : A, B of C, naam, voornaam, geslacht, nationaliteit, FIDE rating of, bij ontstentenis, nationale rating, stamnummer. Tel. : 0033 (0) 6.32.55.82.10.

Aangezien het toernooi door de FIDE gehomologeerd is, moet iedere speler een FIDE-code hebben, die hij bij zijn federatie moet aanvragen.

De website : www.bethunechess.fr/
Voor meer info in het Frans of in het Engels : bethuneechecs@gmail.com

De affiche.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Capone: “Plezier maken leidt tot resultaten”

ma, 26/09/2016 - 14:02

De 42e schaakolympiade in Baku zit erop. Het hoogtepunt was de onverhoopte grootmeesternorm voor Nicola Capone, maar ook de ploegen – zowel de mannen als de vrouwen – speelden op niveau. Een eindverslag…

Recordeditie is een succes voor Belgische ploegen

Verslag door Sarah Dierckens

De 42e schaakolympiade, gehouden in het Azerbeidzjaanse Baku, was een recordeditie. Net als 140 andere landen stuurde België hier een mannen- en een vrouwenploeg op af. Deze Belgische teams startten respectievelijk als 64e van 150 teams en als 62e van 140 teams, met de ambitie om hoger te eindigen dan hun startpositie. 11 ronden later kunnen we concluderen dat beide teams geslaagd zijn in die ambitie. De 42e Olympiade was voor België dus zonder meer een succes.

Een nog veel groter succesverhaal is de persoonlijke prestatie van Nicola Capone. De 17-jarige Waal uit Hornu werd pas tijdens deze Olympiade officieel de IM-titel toegekend, maar dat weerhield hem er niet van om meteen hoger te mikken en een eerste GM-norm binnen te halen. Aangezien een norm op de Olympiade meetelt voor een norm over 18 ronden, heeft Nicola in één klap nog maar één norm (over 9 ronden) te kort voor de grootmeestertitel. Natuurlijk moet hij ook nog de vereiste 2500 elo zien te halen, en dat doe je natuurlijk niet in 1, 2, 3.

Nicola zelf blijft dan ook heel nuchter onder zijn prestatie en wil nog geen uitspraken doen over de toekomst. Het geheim van zijn succes dit tornooi? “Ik heb mij echt geamuseerd tijdens het tornooi en tijdens de partijen tegen de sterkere tegenstanders. Ook tijdens het voorbereiden op de partijen heb ik amusement vooropgesteld. Bovendien ben ik er vaak in geslaagd om mijn voorbereiding op het bord te krijgen, dat is natuurlijk altijd een meevaller.” De jonge IM heeft dus vooral plezier in het schaken, en met het plezier volgen de resultaten.

Tegen Super-GM Wei Yi beleefde Capone een van de hoogtepunten uit zijn nog jonge schaakcarrière.

In de schaduw van de norm van Nicola kan ook Stef Soors terugblikken op een succesvol tornooi, met onder meer een remise tegen de Noorse GM Ludvig Jon Hammer (2651) en een winstpartij tegen GM Iotov Valentin (2518) uit Bulgarije. Vóór de laatste ronde leek ook de TPR van Stef op de 2600 af te stevenen, maar in ronde 11 tegen Liu Yeh Yang (2009) koos Stef in een heel degelijke stelling voor een veelbelovende maar risicovolle voortzetting in plaats van te consolideren, en hij verloor. Zo klokte de sympathieke jonge IM alsnog af op een TPR van 2406.

Ons eerste bord, Luc Winants, had niet zijn meest succesvolle tornooi. Hij verloor wat hij mocht verliezen en won ook regelmatig een partij, maar hij speelde iets te vaak remise tegen zwakkere spelers. Met een TPR van 2443 kan hij niet echt tevreden zijn. Zijn winst in de laatste ronde was echter cruciaal voor het eindresultaat van de ploeg, want hij bezorgde de Black Knights de overwinning door koelbloedig een toreneindspel met een pion meer in winst om te zetten.

Luc Winants had niet zijn beste toernooi, maar dit eindspel omzetten in winst is geen sinecure en was cruciaal voor de einduitslag van zijn ploeg.

Ook Thibaut Vandenbussche blikt terug op een teleurstellend persoonlijk resultaat. Het niveau van zijn partijen zat nochtans goed, maar het was een tornooi van iets te vaak net niet. Roel Hamblok was ietwat teleurstellend aan zijn tornooi begonnen, maar maakte veel goed in de tweede tornooihelft. Hij eindigt met een score van 5/9. Als delegatieleider kan hij ook terugblikken op een tornooi zonder noemenswaardige incidenten.

De mannenploeg eindigt met 13 matchpunten op plaats 53 (gedeeld 35e). De Olympische titel was trouwens voor het eerst in heel lang voor de USA, voor Oekraïne en Rusland.De Amerikanen profiteerden van hun gloednieuwe ploeg met toppers Caruana en So.

Het mannenpodium. De injectie van Caruana en So maakt van de VS een nieuwe superploeg.

Bij de Red Unicorns, de Belgische vrouwenploeg, scoort Hanne Goossens het best. In het begin van het tornooi zocht Hanne nog naar haar vorm, maar eenmaal die gevonden was, konden enkel kleppers uit de Filipijnen en Servië haar nog stoppen. Met 6 punten uit 10 partijen behaalt Hanne een TPR van 2215.

Sarah Dierckens maakte de omgekeerde beweging: zij begon stevig aan het tornooi, maar haar spelniveau en resultaten zwakten af naar het einde van het tornooi toe. Met een elowinst van 14 punten kan Sarah in het totaal toch van een mooi tornooi spreken.

Iuliia Morozova staat over het algemeen garant voor degelijkheid, maar deze Olympiade laat haar vorm het een beetje afweten en verliest ze enkele gelijkopgaande partijen. Toch weet ze op het juiste moment te scoren en bezorgt ze de ploeg op die manier enkele nodige puntjes.

Met 5/9 kunnen we stellen dat een vlot scorende Wiebke Barbier een duidelijk aandeel had in de goede resultaten van de ploeg. Uitblinker was de winst tegen de Egyptische Wafa Shahenda (2113). Wiebke had echter regelmatig pech met haar tegenstanders, en ondanks de plusscore eindigt ze met een teleurstellende TPR van 1918.

De Belgische vrouwenploeg speelde vooral op het einde van het toernooi goed.

Zus Astrid Barbier beëindigt haar eerste Olympiade dan wel weer met een positief gevoel. Zij beklinkt haar tornooi met een plusremise om u tegen te zeggen: tegen het veel sterkere Turkmenistan staat het onverhoopt 2-1 voor België, wanneer Astrid zich uit een verdrongen stelling naar een beter eindspel weet te werken. Haar tegenstandster, Bahar Hallaeva (2103) speelt op dat moment nog voor een bordprijs. Maar daar is Astrid meedogenloos voor. Hoewel ze beter staat, neemt ze in een complex eindspel het zekere voor het onzekere en dwingt ze met eeuwig schaak remise af. De ploegstunt is binnen én de Red Unicorns eindigen met 13 matchpunten op de 43e (gedeeld 30e) plaats. China wint de Olympiade overtuigend, voor een zeer sterk spelend Polen en Oekraïne.

Beide Belgische ploegen kunnen dus terugblikken op een erg degelijke Olympiade, waarin zowel de mannen als de vrouwen boven hun beginpositie eindigen. Een delegatie die niet begeleid wordt door externe kapiteins, delegatieleiders of coaches staat aan het begin van zo’n Olympiade voor een moeilijke opdracht, maar dankzij ploeggeest, discipline en inzet van elk van de delegatieleden kunnen we spreken van een succesvol tornooi.

Categorieën: Laatste schaaknieuws

Nicola Capone scoort eerste GM-norm

ma, 12/09/2016 - 21:58

Een kort, maar belangrijk expresbericht uit Baku: Nicola Capone heeft na een toch wat onverhoopte winst zijn knaltoernooi bekroond met een grootmeesternorm…

Capone wint gelijke stelling

De basis voor de norm was natuurlijk al eerder gelegd. Onder andere een remise tegen de Chinese topper Wei Yi toonde aan dat Capone tot een groots resultaat in staat was. Vandaag kon hij de kroon op het werk zetten als hij won van de lager geklasseerde Oliver Muller.

De partij leek lange tijd op een gelijkspel af te stevenen, maar in de absolute slotfase profiteerde ze jonge Belg van enkele foutjes van zijn tegenstander. 1-0, goed voor een 3-1-zege, maar bovenal voor een eerste GM-norm voor Capone!

In het eindverslag dat onze redactie nog zal binnenkrijgen, zal hier zeker nog dieper op in worden gegaan (en hopelijk met wat uitleg van Nicola zelf). Wordt vervolgd!

Categorieën: Laatste schaaknieuws