Schaakontmoeting in gevangenis van Wortel

Voor het tweede jaar op rij zijn we gisteren met een groepje schakers naar de penitentiaire inrichting van Wortel in Hoogstraten getrokken om tegen enkele gevangenen te gaan schaken. In juni 2023 hadden we dit voor het eerst gedaan. Lees dit vrt nieuwsbericht daarover.

Vorig jaar namen Anushya, Willem, Rosemary en ikzelf deel. Dit jaar was het de beurt aan Geert, Jimmy, Anushya en ik. Willem en Michiel waren helaas belet door omstandigheden.

Bij de portier moesten we uiteraard eerst onze identiteitskaart tonen en ook een metaaldetector passeren om naar de ontmoetingsruimte te kunnen gaan. Het leek dus een klein beetje als op reis gaan met het vliegtuig. Een vakantiereis is echter meestal naar een paradijselijk oord, tot dusver de vergelijking.

Koen Korteweg van de Rode Antraciet, een organisatie die ervoor zorgt dat gedetineerden die in de Vlaamse gevangenissen verblijven, kunnen deelnemen aan sport en culturele activiteiten, kwam ons tegemoet en gaf ons eerst wat informatie over wat we konden verwachten.

Uiteindelijk werden er acht gedetineerden door de cipiers binnengeleid en konden we na een korte introductie starten met het schaaktoernooi. Onze gsm moesten we bij de portier in een kluisje achterlaten en daar had ik vooraf geen rekening mee gehouden. Helaas kon ik niet aan de paringstabel. Dan maar zo goed mogelijk uit het hoofd manueel Zwitsers paren 🙂

Na vijf ronden van elk 15 minuten per persoon per partij is Geert als overduidelijke winnaar uit de bus gekomen met 5 op 5. De tweede stek was voor Milangelo met 4 op 5. Zoran, Aziz en Lesley hadden elk 3 punten. In de onderlinge duels hebben zowel Zoran als ik het van Aziz gewonnen. Zelf heb ik niet tegen Zoran gespeeld. Ivanildo behaalde 2.5 en daarna volgden Anushya, Jimmy, Aleksej en Willem Arthur. Milano behaalde 1 punt en Ruslan, de initiatiefnemer om een schaakclub op te richten in PI Wortel, behaalde in de laatste ronde nog een half puntje tegen Ivanildo.

Het besef, dat we onze vrijheid misschien wat veel als vanzelfsprekend nemen, sloeg bij het naar buiten gaan in als een bom, want de andere acht schakers moesten na het toernooi uiteraard weer naar de cel.

op

in